Пропонуємо кейтерінг дитячого харчування

• в міні-садочки;

• в дитячі садки;

• в школи;

• табори відпочинку, спортивні табори.

721x551_keyt

Запорука здоров’я наших дітей – це правильне харчування.

Імунітет дитини формується в перші роки життя, і чим краще харчування, тим міцніше імунітет та здоров’я дитини.

Правильна організація харчування – це головний фактор, який бере участь у формуванні імунітету і розвитку дитини в цілому. У дитячих дошкільних і шкільних установах існують правила і норми дитячого харчування, крім цього, їжа, яку ми даємо дітям, повинна бути якісною і корисною.

Основні наші клієнтські групи – дошкільнята, школярі та відпочивальники. Ми поставляємо нашу продукцію в дитсадки і школи, дитячі табори відпочинку, центри розвитку.

Кейтерінг в дошкільні установи дозволено новим Санітарним регламентом

24 березня 2016р. було прийнято новий Санітарний регламент для дошкільних установ, затверджений Міністерством охорони здоров’я України, який  допускає кейтеринг – постачання готової продукції. Раніше обов’язковою умовою для роботи дитячого дошкільного закладу була наявність харчоблоку. Єдина вимога – щоб доставку здійснювали оператори ринку харчових продуктів за умови дотримання вимог закону України “Про основні засади та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”. Компанія Funkids пропонує організацію кейтерінга до вашого закладу, з дотриманням всіх необхідних норм.

Наші приорітети в організації дитячого харчування:

• підбір надійних, сертифікованих постачальників; закупівля продуктів харчування, які відповідають вимогам організації дитячого харчування;
• приготування раціонів за встановленими меню відповідно до нормативних документів, що регламентують дитяче (шкільне і дошкільне) харчування;
• забезпечення транспортної доставки сировини і готової продукції з виконанням всіх санітарно-гігієнічних норм і правил, і відповідно до меню.

Документи

Орієнтовне меню для дитячого харчування в школах

2017-04-17

Харчування в дитячих садочках

Харчування дітей в дитячих садах в Україні регламентується інструкцією “Організація харчування дітей в дошкільних закладах”, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти України.

У дитячому садку рекомендується чотириразове харчування: сніданок в 8:00-8:30, обід – в 12:30-13:00, полуденок – в 16:30-16:50, вечеря – в 18:00-18:30. Розподіл їжі за калорійністю протягом дня має бути наступним: сніданок  – 25%, обід – 35%, полуденок і вечерю по 20%.

В період проведення оздоровчих заходів в раціон харчування ми додатково вводимо фруктові соки.

Рекомендовані норми харчування дитини у віці від 3 до 7 років при триразовому харчуванні в дитячому садку (в грамах) на один день:

  • хліб житній – 30,
  • борошно пшеничне – 25,
  • крохмаль – 4,
  • крупи, бобові, макаронні вироби – 30,
  • картопля – 190,
  • овочі різні – 200,
  • фрукти свіжі, цитрусові – 150,
  • соки – 70,
  • сухофрукти – 10,
  • кондитерські вироби – 10,
  • цукор – 45,
  • масло вершкове – 21,
  • масло рослинне – 9,
  • сало – 2,
  • яйця, шт. – 0.5,
  • молоко, кисломолочні продукти – 350,
  • сир – 40,
  • м’ясо і м’ясопродукти – 100,
  • риба і рибні продукти – 45,
  • сметана – 10,
  • сир твердий – 5,
  • чай – 0.2,
  • кава злаковий – 2,
  • сіль – 5,

При складанні меню для дошкільнят ми виконуємо рекомендації щодо правильного поєднання продуктів і страв в кожному прийомі їжі. Наприклад, якщо на обід подають розсольник, овочеві супи або борщі, то на друге слід подавати гарнір з круп, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також салат з овочів або овочі. У тому випадку, якщо на перше готують круп’яні супи, то на друге рекомендується давати на гарнір овочеві страви. Перед обідом дітям бажано приймати свіжі овочі або соління (морква, цибуля, часник, помідор, огірок) в кількості 10-50 грам, що має сприяти підвищенню апетиту у дітей і кращому засвоєнню їжі.

Приблизний обсяг окремих видів їжі для дітей від 2 до 5 років (в грамах):

  • Каші або овочеві страви на сніданок або вечерю – 180-200,
  • Чай, какао – 150,
  • Супи, бульйони – 150-200,
  • М’ясні або рибні страви – 60-70,
  • Компоти, киселі – 150,
  • Гарніри комбіновані – 100-150,
  • Фрукти, соки – 50-100,
  • Салати зі свіжих фруктів і овочів – 40-50,
  • Хліб житній (на весь день) – 50,
  • Хліб пшеничний (на весь день) – 110.

Всі продукти харчування, які ми поставляємо в дитячі сади, відповідають вимогам державних стандартів і супроводжуються документацією (накладними, сертифікатами) із зазначенням їх якості, термінів реалізації, кількості. В даний час більшість дитячих дошкільних установ не закуповують яловичину і телятину, а переважно використовують в харчуванні дітей м’ясо птиці.

Для достатнього забезпечення дітей вітамінами групи В в раціон харчування обов’язково включаються молочнокислі продукти: кефір, йогурт, ряжанка – не менше 2 разів на тиждень.

Найбільш небезпечними щодо виникнення харчових отруєнь є вироби з м’ясного фаршу і риби. Тому ці вироби (котлети, тюфтельки, зрази, битки) піддаються двохетапній тепловій обробці: обсмажування на плиті протягом 10 хвилин, потім обробка в духовій шафі протягом 10 хвилин при температурі 220-250 градусів. Аналогічно готуються сирники, смажена риба шматочками, печінка. Якщо для других страв використовується відварне м’ясо (птиця), то після поділу на порційні шматочки воно піддається повторному кип’ятінню в бульйоні. Салати і вінегрети також вимагають суворого дотримання санітарних і технологічних вимог, тому їх заправляють безпосередньо перед подачею.

Не допускається приготування в дошкільних установах холодцю, м’ясних салатів, холодних борщів,  виробів у фритюрі, кремів, використання сиру, сметани і фляжного молока без термічної обробки. Ми пропонуємо в харчуванні дітей такі страви як млинці з м’ясом, з сиром, сирники, вареники з начинкою.

Консерви м’ясні, рибні або овочеві не рекомендуються в харчуванні дітей дошкільного віку. Ковбаса варена (сосиски) піддається термічній обробці після ділення на порційні шматочки.

Для заправки перших страв і соусів використовується метод пасеровка в вершковому маслі або олії.

 

Приклад п’ятиденного меню для дітей 3-7 років, які відвідують дитячий садок

Назва страви Порція, в грамах Назва страви Порція, в грамах
Перший день Четвертий день
Сніданок Сніданок
Каша рисова 250 Вареники ледачі зі сметаною 200
Чай 200 Чай з молоком 200
Бутерброд з маслом, сиром твердим 40/5/13 Яблуко свіже 100
Обід Обід
Салат з капусти, моркви і яблук 80 Салат зимовий 60
Суп гороховий 250 Борщ зі сметаною 250
Омлет 75 Гуляш 60
Каша гречана з маслом 145 Рис відварний з маслом 135
Сік томатний 150 Сік фруктовий 150
Житній хліб 30 Полуденок
Полуденок Яйце варене 1 шт
Молоко 200 Салат з квашеної капусти 60
Булка з повидлом 40/5 Морс ягідний 200
Вечеря Вечеря
М’ясна запіканка 250 Овочева запіканка 170
Кабачок консерв. 60 Чай 200
Какао 200 Булка з повидлом 40/20
Вафлі 25
Другий день П’ятий день
Сніданок Сніданок
Суфле сирне 150/15 Суфле рибне 120
Чай з молоком 200 Салат з капусти, моркви і яблук 80
Чай з молоком 200
Булка з маслом 40/5
Обід Обід
Буряк тушкований з яблуками і сметаною 80 Суп овочевий зі сметаною 250
Суп з галушками 250 Рулет м’ясний, фарширований яйцем 130
Голубці 200 Ікра бурякова 120
Житній хліб 30 Компот 200
Компот 200
Полуденок Полуденок
Оладки зі згущеним молоком 100/20 Млинці з повидлом 100/15
Сік фруктовий 150 Молоко 200
Вечеря Вечеря
Каша геркулесова молочна 250 Каша манна молочна 250
чай 200 чай 200
Булка з маслом 40-5 Булка з маслом 40/5
обід яблуко 100
Третій день
Сніданок    
Каша рисова 250
Чай 200
Бутерброд з маслом, сиром твердим 40/5/13
Обід    
Салат з моркви 100
розсольник 250
тефтелі м’ясні 85
Картопляне пюре 160
компот 200
хліб пшеничний 30
Полуденок
Яблуко печене з цукром 100/15
сік 150
печиво 25
Вечеря
Риба в тесті 100
Капуста тушкована 150
Кава з молоком 200
Булка з повидлом 40/10

 

 

Загальне керівництво організацією харчування дітей здійснює завідуюча дитячим садком. Лікар (медсестра) контролює санітарний стан харчоблоку, умови зберігання та реалізації продуктів, меню і якість їжі, проводить санітарно-освітню роботу серед персоналу і батьків з питань раціонального харчування. В обов’язки лікаря дитячого садка входить контроль здоров’я дітей для індивідуального і дієтичного харчування.

Медична сестра дитячого дошкільного закладу становить зразкове меню-розкладку, проводить контроль якості продуктів, дотримання технології приготування їжі та ін.

Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби медичним працівником (лікар, медсестра, дієтсестра) або іншою відповідальною особою (вихователь, методист), якого призначає завідувачка дитячим садом.

Основними показниками правильної організації харчування дітей в дитячих садах є гарне самопочуття дітей, відсутність шлунково-кишкових захворювань, низька захворюваність в дитячому колективі.

Джерело: “Організація харчування дітей в дошкільних закладах”. Міжвідомча інструкція.-(Міністерство охорони здоров“я України, Міністерство освіти України)

Зворотній зв'язок

Зв'яжіться з нами прямо зараз!